ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną i masłem

Ciasteczka owsiane z żurawiną i masłem

nazwa

Wykonanie

Cia­steczka owsiane z żura­winą, to smaczna i dość zdrowa prze­ką­ska do kawy i nie tylko.
Cia­steczka owsiane przy­go­to­wuje się prak­tycz­nie tak samo, jak każde kru­che cia­steczka . Jedyną róż­nicą jest doda­tek peł­no­ziar­ni­stej mączki otrzy­ma­nej przez zmie­le­nie płat­ków owsia­nych oraz rów­nież zmie­lo­nych, suszo­nych owo­ców żura­winy. Poni­żej lista skład­ni­ków.
1 szklanka mąki pszen­nej 650,
1 szklanka mie­lo­nych płat­ków owsia­nych,
1 szklanka suszo­nej żura­winy,
1/2–3/4 szklanki cukru trzci­no­wego,
100 g masła,
1 jajko,
1 cukier wani­li­nowy,
1 pła­ska łyżeczka proszku do pie­cze­nia,
szczypta soli.
Płatki owsiane mie­limy w blen­de­rze na drobną sieczkę. Podob­nie postę­pu­jemy z suszoną żura­winą, ale możemy zmie­lić ją nieco mniej — więk­sze kawałki będą ład­nie przy­ozda­biały cia­steczka. Ze wszyst­kich skład­ni­ków zagnia­tamy cia­sto, które da się roz­wał­ko­wać na dość cienki pla­cek. Z cia­sta za pomocą radełka lub wykroj­ni­ków wykra­wamy cia­steczka o odpo­wia­da­ją­cych nam kształ­tach. Żura­wina i płatki nieco utrud­niają sprawę, więc naj­ła­twiej cia­sto pokroić radeł­kiem. Meta­lowe wykroj­niki do cia­stek będą wyma­gały uży­cia więk­szej siły.
Cia­steczka owsiane pie­czemy w pie­kar­niku nagrza­nym do ok. 200ºC do bar­dzo deli­kat­nego zru­mie­nie­nia (ok. 10 min). Nie warto prze­gi­nać z cza­sem pie­cze­nia, ponie­waż cia­steczka utracą swój żura­wi­nowo — maślany posmak. Zaraz po upie­cze­niu są dość mięk­kie, więc dajmy im tro­chę prze­sty­gnąć, zanim zdej­miemy je z bla­chy. Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ciasteczka-owsiane-z-zurawina-i-maslem