Wykonanie
Ciasteczka owsiane z żurawiną, to smaczna i dość zdrowa przekąska do
kawy i nie tylko.Ciasteczka owsiane przygotowuje się praktycznie tak samo, jak każde kruche ciasteczka . Jedyną różnicą jest dodatek pełnoziarnistej
mączki otrzymanej przez zmielenie płatków owsianych oraz również zmielonych, suszonych owoców żurawiny. Poniżej lista składników.1 szklanka
mąki pszennej 650,1 szklanka mielonych płatków owsianych,1 szklanka suszonej żurawiny,1/2–3/4 szklanki
cukru trzcinowego,100 g
masła,1
jajko,1
cukier wanilinowy,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta
soli.
Płatki owsiane mielimy w blenderze na drobną sieczkę. Podobnie postępujemy z suszoną żurawiną, ale możemy zmielić ją nieco mniej — większe kawałki będą ładnie przyozdabiały ciasteczka. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, które da się rozwałkować na dość cienki placek. Z ciasta za pomocą radełka lub wykrojników wykrawamy ciasteczka o odpowiadających nam kształtach. Żurawina i
płatki nieco utrudniają sprawę, więc najłatwiej ciasto pokroić radełkiem. Metalowe wykrojniki do ciastek będą wymagały użycia większej siły.
Ciasteczka owsiane pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 200ºC do bardzo delikatnego zrumienienia (ok. 10 min). Nie warto przeginać z czasem pieczenia, ponieważ ciasteczka utracą swój żurawinowo —
maślany posmak. Zaraz po upieczeniu są dość miękkie, więc dajmy im trochę przestygnąć, zanim zdejmiemy je z blachy. Smacznego!